O meni

Rodil sem se l. 1966 v Ljubljani, kjer sem tudi dokončal Srednjo šolo za gradbeništvo. Na svoji pretežno samostojni umetniški poti sem se udeleževal številnih kiparskih seminarjev in delavnic ter se učil pri uveljavljenih slovenskih umetnikih, kot sta Jože Slak in Bojan Mauser.

Med prenovo svojega stanovanja sem se usposobil v umetnosti izdelave mozaikov. Prav tako sem oblikoval notranjo opremo in izdelal pohištvo in ostale elemente iz masivnega lesa. S podjetjem Ulrih & Co. sem sodeloval pri prenovi starega cerkvenega oltarja v Novem mestu, kjer sem pridobil znanja o zaščiti starinskega lesa in pozlate.

Od l. 1990 izdelujem mozaike in unikatne kose masivnega pohištva. Moji izdelki in stvaritve imajo edinstven in oseben stil.

Miran Pešič Pešo

Samostojne razstave

  • 1997 KUD France Prešeren, Ljubljana (predmeti iz masivnega lesa)
  • 1999 Cankarjev dom, Ljubljana (predmeti iz masivnega lesa)
  • 2001 Galerija Korotan, Dunaj (predmeti iz masivnega lesa)

Skupinske razstave

  • 1990 Eindhoven (glineni modeli)
  • 1995 Kontra Dibidon, Beograd (modeli in maske)
  • 1996 Metelkova, Ljubljana (masivne lesene mize in stoli)
  • 2000 Galerija Equrna, Ljubljana (ročna dela)
  • 2002 Sao Paolo (stol, del predstavitve Metelkova mesto v okviru bienala v Sao Paulu)
  • 2009 Atelje-galerija Mikado (lok, del razstave “Čisto ogledalo” članov kluba Meikyo kan)
  • 2012 Atelje-galerija Mikado (čelo, del razstave “Odsev” članov kluba Meikyo kan)

Naročena dela

  • Čajnica Cha, Ljubljana – mozaik
  • True bar, Ljubljana – mozaik
  • Kantina, Ljubljana – skulpture iz gline
  • Sax Pub, Ljubljana – skulpture iz gline
  • Pizzeria Tunel, Ljubljana – mozaik
  • Grška restavracija Ati, Ljubljana – skulpture iz gline
  • Trgovina Fossil, Ljubljana – skulpture iz lesa in žice
  • Trgovina Obsession, Ljubljana – lesene in glinene skulpture
  • Konoba Antika, Novi Vinodolski – mozaik
  • Argentinski park, Ljubljana – otroško igralo iz hrastovih debel (z glasbenikom Janom Tomšičem)
  • Park Srednje lesarske šole v Postojni – skulptura mravlje
  • Park na bivšem doskočišču smučarske skakalnice v Šiški-lj ob Vodnikovi cesti
  • Bibliografija

    • Revija Mladina, 7/15, 1994
    • Revija Mladina, 39/5, 1993
    • Časnik Novice, 27. februar 1995
    • Časnik Delavec, 1995
    • Časnik Delo, 6. avgust 1997
    • Časnik Delo, 11. avgust 1997
    • Revija Viva, 47/5, 1997
    • Revija Ambient, 20, 1998
    • Revija Finance, 20. september 1999
    • Revija Les, 4. april 2001
    • Revija Delo, marec 2002
    • Revija Maturantska, 5. oktober 2002
    • Časnik neDELO, 23. marec 2014
    • TV SLO I, oddaja dobra ura z Milico 16.april 2014
    • Ljubljana, glasilo MOL, št.6, junij 2014